Friday, May 15, 2009

Kek Cinta Sayang


Bahan-bahan untuk kek:
28.3 gm putih telur
56.7 gm mentega
85 gm serbuk gula atau gula aising
170.1 gm tepung gandum Bahan-bahan untuk kek:
4 biji kuning telur, asingkan putih dan kuning
113.4 gm gula halus
141.7 tepung gandum
198.4 gm mentega
Cara:
Kacau putih telur, mentega dan gula hingga rata. Masukkan tepung. Gaul menggunakan tangan hingga menjadi doh. Siapkan acuan berbentuk kapal. Kemudian tepekkan adunan biskut di sekeliling kapal. Bakar 10 minit menggunakan kepanasan 180 darjah. Apabila masak keluarkan. Tuangkan adunan kek ditengah-tengah kapal. Bakar 45 minit menggunakan kepanasan 180 darjah. Apabila kek masak hias seperti sebuah kapal menggunakan aising royal.

Cara membuat kek:
Putar mentega hingga kembang. Ketepikan. Putar putih telur hingga putih. Masukkan gula. Sambil itu curahkan kuning telur sedikit demi sedikit. Putar lagi hingga pekat. Masukkan mentega dan tepung. Kacau menggunakan sudip kayu hingga rata.

No comments:

Post a Comment